Konferencja podsumowująca projekt SmartFood

Aktualizacja: 18-03-2024

Serdecznie zapraszamy do udziału w hybrydowej konferencji podsumowującej SmartFood Project, która odbędzie się 12 kwietnia 2024 r. - “Engaging citizens in food diversity in cities”.

Konferencja ma na celu zaprezentowanie rezultatów projektu i przyszłych kierunków rozwoju w zakresie zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności w miastach.

Wydarzenie będzie połączone z wizytą studyjną w Żywym Laboratorium Miejskim SmartFood, tj. w korytarzach bloku mieszkalnego przy ul. Kaspijskiej 1 w Warszawie, w którym na 10 piętrach trwa eksperyment samodzielnej produkcji żywności przez mieszkańców w innowacyjnych kabinach hydroponicznych SmartFood Project.

W programie konferencji przewidziane są prezentacje i sesje panelowe z udziałem ekspertów z Polski i Norwegii:

  • Centrum Badań i Innowacji Pro-Akademia,
  • Politechnika Krakowska im. Tadeusza Kościuszki,
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej,
  • Norwegian Institute for Air Research,
  • Western Norway Research Institute,
  • BI Norwegian Business School,
  • Narodowe Centrum Badań i Rozwoju,
  • Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie,
  • Listny Cud i innych.

Kliknij, aby zgłosić swój udział w konferencji >>

Udział w konferencji jest bezpłatny. Decyduje kolejność zgłoszeń, liczba miejsc ograniczona.

Język konferencji: angielski

Kliknij, aby poznać szczegóły konferencji >>

Informacje organizacyjne:

  • 12 kwietnia 2024 r.
  • w godz. 8:30 - 18:00
  • Akademia Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej, ul. Szczęśliwicka 40, Warszawa, budynek D, aula 4066

Odpowiedzialna konsumpcja i produkcja to jeden z globalnych celów zrównoważonego rozwoju (SDG 12).

Konferencja odbędzie się jako podsumowanie projektu SmartFood, który otrzymał dofinansowanie z Funduszy norweskich i EOG oraz z budżetu Rzeczypospolitej Polskiej za pośrednictwem Narodowego Centrum Badań i Rozwoju w ramach Programu "Badania Stosowane".

Projekt korzysta z dotacji w wysokości 1,364,249.99 euro z Funduszy Norweskich oraz z dotacji w wysokości 240,750.00 euro z budżetu RP. Całkowita wartość projektu wynosi 1,604,999.99 euro.

Celem projektu jest opracowanie i przetestowanie nowatorskich społeczno-technologicznych rozwiązań zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności w kierunku zrównoważonych i inteligentnych miast przyszłości.

Udostępnij:

Wydrukuj

Opublikowano: 15-03-2024